Opdracht: Nieuwbouw van 9 wooneenheden en ondersteunende collectieve voorzieningen

Locatie: Hoogstraat 86, Genk

Opdrachtgever: OCMW Genk, wedstrijdontwerp voor Immo Dethier NV

Ontwerp: 2020

Status: wedstrijd, 2e prijs

Ontwerpteam: Kristof Benaets, Wim Dirickx

Renderings: Atelier Claar

.

De contouren van het nieuwe gebouw zijn ontstaan vanuit het respect voor het aanwezige kwalitatieve groen op de site. De bouwbreedte blijft beperkt en de linker zijgevel krijgt achteraan een ronding die zich mooi rond de bestaande Rode Beuk plooit.

Aan de straatzijde wordt de centrale inkomzone naar binnen geduwd hetgeen resulteert in een drieluik met de nodige geleding. Bij het binnenkomen in het woongebouw merk je onmiddellijk het collectieve karakter. De centrale inkomhal is royaal en biedt ruimte voor het achterlaten van buggy’s en ander rollend materieel. Vanuit de hal is er onmiddellijk een dwars doorzicht naar de collectieve tuin. De ‘achteruitgang’ is overmaats en doet zo dubbel dienst als gemeenschappelijke was- en speelruimte. De hal met aansluitende was- en speelruimte en bij uitbreiding ook de fietsenstalling (voorzien van grote ramen, fietsen verhuizen bij activiteit naar tuinluifel) zijn polyvalent van aard en laten veel ruimte voor verschillende scenario’s, afhankelijk van de bewoners en hun wensen.

De centrale trappenhal verbindt de verschillende niveaus van het nieuwe woongebouw op een informele wijze met elkaar. Hier geen klassiek gesloten donker trappenhuis maar een ruime open trappenpartij die de verschillende niveaus in elkaar laat overvloeien en baadt in het natuurlijk daglicht. De overlopen zijn overmaats en laten ruimte voor ontmoeting. Hier is plaats voor een collectieve zitruimte, een kleine speelruimte en/of een ruime vide die verticale relaties legt. Op elke verdieping krijgt de trappenhal een verlengde in een compacte buitenruimte, in relatie met de hoofdtoegang/straat en de tegenoverliggende speelplaats. Op verdieping 1 en 2 een ‘stadsbalkon’, op verdieping 3 een collectieve daktuin. Op die manier zetten we hard in op collectiviteit waar het kan maar garanderen ook de nodige individualiteit en privacy waar het naar ons gevoel moet.

Via de centrale achteruitgang bereik je als bewoner de grote gemeenschappelijke achtertuin. Ontmoeting staat hier centraal en er is voor ieder wat wils: een petanquebaan, speeltuigjes, een rustige leesplek, een moestuin, ... De collectieve tuin wordt geflankeerd door een royale omhelzende luifel die overloopt in de achtergevel van het nieuwe hoofdgebouw. De luifel genereert schaduw in warme periodes en tijdens regenbuien kan er overdekt gespeeld worden. Alle individuele wooneenheden staan in directe relatie met deze collectieve stadstuin. De individuele leefruimtes en terrassen kijken er rechtstreeks op uit. Het aanwezige en nieuwe groen maken deze tuin tot een fantastische verblijfsplek.