2006-2009

Fotografie: Bram Rumbaut

De woning is gelegen binnen een nieuwe verkaveling gekenmerkt door kleine percelen en een mix van compacte vrijstaande woningen, al dan niet met piramidedak. De vrij hoge dichtheid is vooral voelbaar in de achtertuin door de nabijheid van de naburige woningen.

De woning heeft een typische, herkenbare vorm, die getransformeerd werd om in te spelen op de context: Door de specifieke dakvorm wordt aan de straatzijde een wand verkregen met 2 volwaardige bouwlagen en wordt het volume afgebouwd aan de tuinzijde. Hierdoor ontstaat een keuken die, ondanks haar compacte maatvoering toch zeer ruimtelijk zal zijn. Door op het gelijkvloers een uitsparing te maken en op de verdieping de hoek af te schuinen ontstaat een meer geborgen terraszone, toegankelijk vanuit de eethoek en in relatie tot de zij- en achtertuin. De afgeschuinde, uitkragende bovenverdieping vormt een dakoversteek die het lage winterzonlicht binnenlaat en beschermt tegen oververhitting van de zomerzon. In tegenstelling tot de opengewerkte, naar de tuin gerichte eethoek en keuken werd aan de straatzijde een meer geborgen zithoek voorzien. In de voorgevel werd een dieper liggend raam geplaatst, met één dagkant diagonaal uitgelijnd op de rechterhoek, zodat een gearticuleerd zicht naar de straat ontstaat en de laatste avondzon de leefruimte kan bereiken.

De identiteit van het vervormde, herkenbare basisvolume wordt versterkt door gebruik te maken van een robuuste, oranjerode veldovenbaksteen voor de gevel, oranje dakpannen en onbehandeld koper voor de regenwaterafvoeren en dakranden. Door de ramen in het gevelvlak te plaatsen en door te werken met verholen goten wordt de gaafheid en massiviteit van het volume versterkt doordat de dikte van de baksteen nergens zichtbaar is.

Vanbinnen wordt de woning ervaren als een opeenvolging van kamers, in relatie tot elkaar en hun omgeving en met een sterk gevoel van massiviteit. Door de sterke geleding van de binnenruimten kan de woning verdragen dat de inrichting verandert met de jaren.