Verbouwing rijwoning, Hasselt

2018-2020

Fotografie: Kristof Mariën

.

De woning is te klein geworden voor een gezin met kinderen en heeft dringend nood aan een grondige opsmuk. De hoge garage en de zolderverdieping worden initieel enkel gebruikt als bergruimtes maar hebben veel potentieel. In het nieuwe plan worden beide verdiepen daarom ten volle ingezet als deel van de woning. De leefruimtes worden o.w.v. de compacte footprint en de wens tot behoud van een garage gespreid over de twee onderste verdiepen. In de vernieuwde achterbouw wordt op het gelijkvloers een leefkeuken voorzien met erboven een polyvalente tuinkamer. Beide ruimtes worden sterk gekoppeld aan de stadstuin via een volledig beglaasde achtergevel. De gevel wordt ontdubbeld: een stalen buitenstructuur in lijn van de rechterbuur (en vroegere achterbouwlijn), en een thermische gevelschil 1m terugliggend. De structuur genereert privacy, zorgt voor zonwering op beide verdiepen, doet dienst als structuur voor klimplanten en biedt plaats voor een klein terrasje op verdieping als verlengde van de polyvalente tuinkamer. De twee leefruimtes aan tuinzijde staan ruimtelijk in contact met elkaar d.m.v. een vide over de volledige breedte van de woning. De lichtstraat erboven zorgt voor daglicht in het hart van de rijwoning.

De constructie van de nieuwe achterbouw is anders opgevat dan de hoofdwoning en hanteert het ruwbouw-afbouwprincipe. Zichtbare metselwerkmuren dragen zichtbare houten balkenlagen en geven de achterbouw een andere sfeer en uitstraling mee dan de hoofdwoning. De transparantie en openheid van de bronskleurige achtergevel zet dit extra in de verf.

De vloerafwerkingen van de verschillende ruimtes genereren per zone een eigen uitgesproken sfeer die verwijst naar de originele tijdsgeest. Een gepolierde betonvloer op het gelijkvloers naar analogie van het voormalige magazijn, een terracotta halfsteense tegelvloer in de tuinkamer die verwijst naar de oude veranda, een rijkelijke visgraatparketvloer in de leefruimtes van de hoofdwoning op +1, een frisse groen-grijze klein formaat tegelvloer in de badkamer en eiken plankenvloeren in de slaapkamers. De lichte eiken traphal en de detaillering van de vaste kastenwanden werkt als verbindend element tussen de verschillende ruimtes. Deze worden in de dagvertrekken gematerialiseerd in donkerbruin gebeitst eikfineer met opbouw handgreepjes. In de slaapkamers wordt gekozen voor een variant in wit HPL met dezelfde donkere handgreepjes. Een karaktervol materialenpallet dat zorgt voor rust en tijdloosheid.

Eerlijke, duurzame en warme materialen die elkaar versterken en door de graad van detaillering helemaal tot hun recht komen. Dit zorgt voor rust en eenheid en maakt van de rijwoning een passend totaalproject.