Het bouwen van een open ééngezinswoning met studio

2018-2020

.

Het concept van de woning is ontstaan vanuit de vraag naar een compacte kwalitatieve woning en de uitsnijding/versmalling van het perceel t.g.v. het bijgebouw van de linkerbuur. Andere randvoorwaarden zoals de helling in het terrein, de oriëntatie van het perceel (zuiden achter) en het mooie uitzicht aan de achterzijde spelen ook een belangrijke rol in de verdere uitwerking van het ontwerp.

De 2-lagige woning krijgt een compacte vierkante basisfootprint van 11x11m zonder gelijkvloerse ‘uitbouw’. Uit dit basisvolume zijn aan twee overhoekse zijden uitsnijdingen gemaakt over ca. de halve bouwdiepte van de woning. De uitsparingen zijn esthetisch (minder plomp, saai volume) maar ook functioneel. Aan de noord-oostzijde zorgt de uitsnijding voor een uitnodigende overdekte inkom. Aan de zuid-westzijde ontstaat een avondterras. Op die manier krijgt de leefruimte vooraan (zithoek) een 3e zuidelijke oriëntatie en een tuinrelatie.

De woning is op het gelijkvloers opgebouwd uit 2 grote leefruimtes, beiden geflankeerd door een ‘nutszone’ aan de noordzijde. Vanuit de ‘centrale’ inkomhal met vestiaire, wc en trap wordt de zitruimte betreden. Aan de tuinzijde ligt een grote leefkeuken met eetruimte die hoofdzakelijk gericht is naar de tuin en het mooie achterliggende landschap. Beide leefruimtes liggen lichtjes verschoven t.o.v. elkaar en zijn via een grote opening visueel en ruimtelijk met elkaar verbonden. De keuken ligt 30cm lager dan de zithoek. Zo wordt de helling in het terrein geïntegreerd in de woning en krijgt de compacte leefkeuken extra vrije hoogte en ademruimte.

Op de verdieping liggen de nachtvertrekken en een bureauruimte, grenzend aan de ouderslaapkamer. Hier kan de bouwvrouw, zelfstandige in bijberoep, ’s avonds nog wat bijwerken of klanten ontvangen, terug getrokken van de drukte van de leefruimtes. Circulatieruimtes worden tot een minimum beperkt. Ook de ruimtelijkheid onder het hellende dak wordt ten volle benut.

Een vrijstaand bijgebouw doet dienst als als tuinberging en tuinkamer/werkstudio. O.w.v. de versmalling in het perceel is gekozen voor een smal lang gebouwtje met hellend dak naar analogie van de hoofdwoning. Door de materialisering in tegelpannen krijgt het bijgebouwtje een duidelijke eigenheid.